Nojeri

När jag var liten hade jag en nojig period. Till exempel skulle varje sak i mitt rum stå på sin exakta plats. Annars skulle något HEMSKT hända.

Ute på vägen var det viktigt att hinna fram till trädet eller snöpinnen innan just den där bilen som körde bakom kom ifatt mig. Annars. Ja, annars kunde något FASANSFULLT hända. Man ville ju vara på den säkra sidan. Inte utmana ÖDET.

Ännu har jag inte märkt några sådana tendenser hos småherrarna. Och själv är jag inte lika dramatisk idag. Nä, glädjande nog galopperar jag inte fram längs vägen jagad av bilar. Det vore nog synd att kalla mig så särskilt petnoga med sakernas placering heller.

Men en sak släpper jag aldrig. Min alldeles egna speciella noja. När jag läser tidningen. Eller någon bok. Det sista jag fäster blicken på - innan jag lägger läseriet ifrån mig eller säger god natt - måste alltid vara något positivt eller glatt.


Kommentarer
Postat av: IKA

Det är väl en underbar noja! Att avsluta dagen med något positivt, det vinner man ju på och dessutom mår man bra av det! Vissa nojor är av godo vännen ler och var går gränsen för dåliga nojor? Ja det kanske inte är svårt att svara på - när man mår dåligt av dem antar jag.Ha en underbar dag

Kram

2009-10-07 @ 09:14:49
URL: http://mellantidochrum.wordpress.com
Postat av: engelsson

Det skulle jag inte kalla noja..snarare klokhet av visaste slag..ypperligt smart på min ära...ska genast ta efter detta beteende.. Ang nojor så tror jag de flesta ungar haft nåt sånt för sig..jag kunde inte på villkors vis trampa på skarvar i plattor när jag var liten.. O täcket fick inte hänga ner utanför sängen huuua vad hemskt..men min barndoms värsta noja var nog ändå att råka hitta en stor lökbit i t ex en köttbulle..yäääkk

2009-10-07 @ 09:16:22
URL: http://engelsson.blogg.se/
Postat av: Malin

Jag har fortfarande såna "nojjor", ex MÅSTE mattfransarna vara kammade och fina (ja, jag borstar dem;). Lite tufft när man både har hund och barn hemma ;)

Postat av: Kotte

Alla barn har nog det där mer eller mindre.

Min mamma tröttnade på att lillebror hade leksaker överallt och sa efter femtielfte gången åt honom att plocka undan efter sig annars så skulle hon kasta leksakerna i vedpannan. Han struntade i det och fick en favoritleksak uppeldad. Efter det var han tokpedantisk i flera år. Nu har han flyttat hemifrån och stökar ner mer än någonsin :)Jag är som dig, dagen bör alltid sluta med något positivt.

2009-10-07 @ 09:50:02
URL: http://enkottestankar.blogg.se/
Postat av: Ännelaij

Jag var också nojig när jag var liten.

Om något tråkigt hände så kopplade jag ihop det med vissa saker, t. ex så dog ett marsvin en gång och jag hittade honom precis när jag skulle börja äta ett muffins.

Sedan åt jag inte muffins på flera år..iofs var det inte någon förlust..

Om vi skulle sova över någonstans så ville jag veta om det fanns åskledare.

Sedan hade jag lyckotröjor.

Hade jag på min lyckotröja så skulle vissa saker gå bra. Antagligen en vanlig grej även bland vuxna.Det att inte säga godnat/somna förrän man sagt, läst eller sett något positivt eller vackert tycker jag är en mycket bra "noja".

Kan inte ens kalla det för noja men hittar inte rätta ordet.

Kram

2009-10-07 @ 10:02:24
URL: http://bradag.blogspot.com
Postat av: Therese - Lurans blogg

Det var ju ett verkligen positivt nojeri, det ska ajg komma ihåg- för en positiv känsla är väl toppen att bära med sig?! Njut av er prins höst, så skickar jag kung Bore senare, lagomt till advent! KRAM

2009-10-07 @ 10:08:10
URL: http://lurans.blogg.se/
Postat av: Linda

Sånna nojjor har vi nog alla haft, som barn kommer jag ihåg vi var inte fick gå på vissa brunnar och vissa var man tvungen att hoppa jämfota på. Sen har jag fortfarande någon konstig nojja när jag räknar till 4 jättesvärt att förklara hur jag gör men det är iaf väldigt tidskrävande:) kan liksom inte sluta räkna på något sätt utan räknar till 4 i omgångar på ett speciellt sätt:) gud nu låter jag helt mysko men jag lovar annars e jag ganska normal haha

Ha en bra dag

2009-10-07 @ 11:05:04
URL: http://lindam.blogg.se/
Postat av: Speja

IKA: Noja kallar jag det eftersom det är något jag inte kan släppa eftersom jag tror att något dåligt ska hända då...fast ganska positivt är det ju i alla fall!

Engelsson: Kloknoja kanske.

Malin: Mattfransarna! Ja, du den nojan hade jag som liten. De fick inte ligga i kors...

Kotte: Elda leksaker! Skulle man nog börja med ;)

Ännelaij: Ofta börjar nog nojor med att man kopplar ihop saker med något som händer. Muffins, oj och oj. Kul att höra om andras tokiga idéer;)

Therese: Positivt så länge det inte tar över ens liv helt;) Tack, du kan vänta lite med Kung Bore.

Linda: Hahaha, härligt när du försöker förklara. Men jag tror dig, du är nog ganska normal. Innerst inne;)

2009-10-07 @ 11:45:35
URL: http://spejasprov.blogg.se/
Postat av: strandskatan

Det vill jag kalla visdom !

Jag skall tänka på det i fortsättningen.

Somna glad ... låter perfekt !

2009-10-07 @ 12:31:43
URL: http://gammeltacka.blogspot.com
Postat av: Laila

Det är ingen noja!

Det är det positiva som stannar kvar inom dig då. Det är ju en underbar sak. ♥

2009-10-07 @ 12:57:02
URL: http://tillklippt.blogspot.com/
Postat av: Mrs.S

Det låter som den perfekta nojan! Ska jag ta till mig.

2009-10-07 @ 13:01:01
URL: http://mammafrudotterjag.blogspot.com/
Postat av: Knaada

Det är inte en så dum idé, risken finns ju att man drömmer om det annars.Jag avslutar oftast kvällen med lite jobb eller annat datorgöra, då ser jag till at tvn står på i bakgrunden med något feelgood program som garanterar mig en god natts sömn :)

2009-10-07 @ 13:07:52
URL: http://knaada.com
Postat av: Daniel

Inte så skoj med nojor.Tror fortfarande nån mördare ligger under sängen å drar mej i fötterna när jag stiger ur sängen!

2009-10-07 @ 14:12:04
URL: http://danielfagerholm.webblogg.se/
Postat av: Kerstin

Sund inställning!

2009-10-07 @ 15:04:34
URL: http://osloskanskan.blogspot.com
Postat av: Speja

Strandskatan: Somna glad är viktigt tycker jag.

Laila: Hoppas att det funkar så...

Mrs S: Varsågod;)

Knaada: Lite samma tillvägagångssätt som jag hör jag...

Daniel: Hu! Hemska tanke.

Kerstin: Skönt att du tycker att jag är sund :)

2009-10-07 @ 15:36:34
URL: http://spejasprov.blogg.se/
Postat av: Fjortisensmorsa

Brunnslock! Man fick ICKE trampa på ett brunnslock med ett A på..då skulle hemska saker hända. En kompis..eller man själv måste genast dunka en i ryggen för att "häva förbannelsen", brunnslock med K var däremot bra, gav väldig tur i kärlek!;-)

Mycket grejer man hade för sig, känner igen det där med att hinna före bilar :-) Att tänka på något positivt innan sängdags lät som en bra idé! Ha det gott!

2009-10-07 @ 15:48:30
URL: http://fjortisenochmorsan.blogg.se/
Postat av: Annika Nasiell

Just nu är ett av mina barnbarn, flicka 9 år, nojjig för det mesta. Hon vill inte sova över hos någon och om mamma och pappa är borta en natt kan hon knappt somna. Hon oroar sig för att inte ha gjort läxan ordentligt, för att det är stökigt i klassen, för att fröken inte ska tycka och säga ... ja för ALLT. Hennes goda moder försöker bara lugnt och stilla bekräfta att det är så just nu och gör tack och lov ingen affär av det. Någon slags ångestperiod är hon inne i just nu, stackars liten.

2009-10-07 @ 16:29:38
URL: http://magicasblogg.blogspot.com
Postat av: Spader Madame

Tänker på A-brunnar och K-brunnar, men hade egentligen inga nojor alls. Bra idé med något positivt, men har inte ens någon plan där... Har haft alldeles för många "gråter tills jag somnar nätter" för det. Vi är nog alldeles utan sådana nojor i vår familj och ändå är vi inte riktigt kloka!

2009-10-07 @ 17:38:20
URL: http://www.spadermadame.blogspot.com
Postat av: Elin - Ett hus till oss

Så härligt att höra om någon som är precis likadan. Jag tänkte alltid så innan. Ex vis att jag MÅSTE hinna fram till den pinnen innan det kommer en blå bil :) Skönt att du inte har så mycket kvar av det.Kram Elin!

2009-10-07 @ 17:45:13
URL: http://etthustilloss.blogg.se/
Postat av: Petra

Själv hade jag noja att jag var tvungen att alltid veta vad en toalett fanns. Skulle vi någonstans så var det första jag frågade, har dom en toalett där?

2009-10-07 @ 20:20:37
URL: http://petra-vardagligating.blogspot.com/
Postat av: Pernilla

Du vad man har haft mycket trixande för sig i sina dar. Bilar, brunnar, streck och så skrock. Tror de flesta tokigheterna försvunnit nu men en och annan kan nog dyka upp ibland...

2009-10-07 @ 21:29:50
URL: http://livetsommest.blogspot.com
Postat av: Afrodite

Hahaha...ja, de där nojjorna känner man ju igen. =)

Höll på i vuxen ålder oxå ett tag, men tack och lov är jag "fri" numera. Inga saker har heller någon given plats...tyvärr måste jag säga på den punkten...=) fniss Kram på dig!

2009-10-07 @ 22:50:52
URL: http://afrodite.blogg.se/
Postat av: Åsa!

DEt var väl en bra noja! Annars kan det lätt gå överstyr om nojorna blir för många.

2009-10-08 @ 10:17:01
URL: http://bitihopdax.blogspot.com/
Postat av: 2BarnsMamman

Det tycker jag låter som en jättebra noja. Helt klart värd att behålla genom livet!Ha en fin dag! Kram

2009-10-08 @ 13:04:51
URL: http://ihuvudetpamamma.blogspot.com/
Postat av: Cina

Det tyckte jag var en bra nojja som sagt. Man behöver allt positivt och glatt man bara kan!

I högstadiet gjorde vi så att om man gick på en gatbrunn märkt "K", betydde det kärlek och man skulle tänka på den man var kär i. Gick man på en brunn märkt "A" betydde det otur och man skulle dunka sig själv i ryggen tre ggr. Än i dag tänker jag så och har svårt att låta bli "dunket" när jag går över "A"-brunnar, vilket jag för övrigt försöker undvika i möjligaste mån. Håhåjaja........

Trevlig helg!

2009-10-09 @ 11:00:30
URL: http://cinaslada.blogspot.com/
Postat av: Tandgnisslur

HAHA, ser av kommentarerna att du redan vet att du inte är ensam om denna nojiga period. Själv lever jag på lånad tid efter att ha varit tvungen att hinna över gatan innan nästa bil med cykeln. Det är också ett under att jag inte brutit benen i kampen om att ta mej uppför trappor på tre steg. Eller att jag måste hoppa tresteg från soffan till sängen annars kommer något diffust men jävligt obehagligt att hända mej.

2009-10-09 @ 17:31:35
URL: http://tandgnisslur.wordpress.com
Postat av: Zäta

Oj, du skulle aldrig kunna läsa samma böcker som jag.

2009-10-09 @ 18:08:33
URL: http://blogg.zettervall.se
Postat av: Lotta

Det låter som en väldigt trevlig noja, den du har nu. Själv vill jag gärna se filmer med lyckliga slut.Såg en igår där kärleksparet inte fick varandra i slutet. :( Dessutom dog de, var och en på sitt håll. Jag hade nog allt skrivit om det manuset om jag lyckats lägga vantarna på det.

2009-10-09 @ 18:46:25
URL: http://dreamsalive.blogg.se/
Postat av: Maria

Jag har nog mest bara A-brunns nojja. Måste säga tvitvitvi över axeln om jag går på en sådan.

2009-10-09 @ 22:55:19
URL: http://jagblommar.blogspot.com
Postat av: Speja

Till alla: Tack för alla delade nojor och annat klokt och mindre klokt! :)

2009-10-12 @ 11:42:42
URL: http://spejasprov.blogg.se/
Postat av: the Cobra

Sådär är jag också, något liknande åtminstone. Tvättar alla knasiga tankar ur huvudet och tittar på något som gör mig glad eller lugn innan jag stänger ögonen =)

2009-10-12 @ 17:08:31
URL: http://theliarandthecobra.blogspot.com
Postat av: Speja

Cobra: Då är vi i alla fall två om det!

2009-10-14 @ 15:54:42
URL: http://spejasprov.blogg.se/
Postat av: Nilla

Bra att tänka på något fint innan man somnar. Lite smånojor har vi nog allihopa. :-)

2009-10-15 @ 13:55:53
URL: http://tankebubblor.blogg.se/
Postat av: Speja

Nilla: Skönt, då är man inte ensam :)

2009-10-17 @ 10:52:45
URL: http://spejasprov.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0